Werking van paardenmelk

Paardenmelk stimuleert de goede bacteriën van onze darmflora in hun groei. Er zijn ook goede resultaten bij stijve gewrichten en spieren, na een operatie en ongemakken bij het keren der jaren. Voor zwakke mensen of mensen die zware medische behandelingen moeten of hebben ondergaan versterkt de paardenmelk het lichaam. Door de specifieke samenstelling en lichte verteerbaarheid wordt de melk bij deze mensen goed verdragen. Het versterkt het lichaam en maakt dat moeilijke momenten beter verdragen worden.

Kortom, paardenmelk is door zijn weerstandverhogend en versterkend effect een prima middel ter ondersteuning bij nagenoeg alle ongemakken.

Samenstelling
Paardenmelk ligt qua structuur (uitgezonderd het vetgehalte) dicht bij moedermelk. Het heeft een laag vetgehalte en een hoog gehalte aan mineralen, spoorelementen en vitaminen zoals o.a. calcium, fosfor, vitamine A, B, B2, B6, B12, C en E. Daarbij komt nog dat zo goed als de helft van de eiwitten bestaat uit albumine/globuline (bouwstoffen voor antistoffen).

De meest opvallende verschillen tussen paardenmelk en melk van andere zoogdieren zijn het hoge lactosegahalte en het lage vetgehalte. Verder is het eiwitgehalte ook vrij laag en bevat de melk weinig afvalstoffen. Paardenmelk komt verrassend veel overeen met menselijke melk. Het eiwitgehalte in paardenmelk is echter iets hoger en het vetgehalte beduidend lager. Vooral met betrekking tot het lactosegehalte wijken paardenmelk en menselijke melk af van andere melksoorten, zie tabel.

Vrouw Merrie Koe Schaap Geit Kameel
Eiwit 1,5 2,1 3,5 5,2 3,8 3,6
Vet 4 1,3 3,4 6,2 4,1 2,5
Lactose 6,9 6,3 4,6 4,2 4,4 5
Afvalstoffen 0,3 0,4 0,8 0,9 1,9 0,7

 

Het hoge gehalte van melksuiker, tesamen met een hoog gehalte aan spoorelementen, vitaminen en andere biokatalysatoren zorgen dat de afweerkrachten van het menselijk lichaam versterkt worden. In paardenmelk zit een hoog aandeel (meervoudig) onverzadigde vetzuren, waaronder veel essentiële vetzuren.